Månedsarkiv: november 2014

Velgørenhed og online raslebøsser

Velgørenhed og online raslebøsser

Et par nye bukser, to liter mælk, en brugt bil.. hmm, kan alt efterhånden købes på nettet? Men hvad sker, der når velgørenheds-raslebøssen går online? En ting er sikkert – perspektiverne er store og muligheden for især at hæve gennemsigtigheden / transparensen (og dermed troværdigheden) er nærliggende. 

Vi ser i disse år især to nye tendenser. 1) Nye dedikerede online platforme for velgørenhed er begyndt at se dagens lys. Her er der typisk tale om at skabe overblik og ikke mindst transparens i forhold til de mange hjælpeorganisationer og velgørenhedsprojekter. Og 2) derudover ser man i stigende grad MEGET kreative bud – fra organisationernes side – på nye vinkler og virkemidler i forhold til at få os danskere til at donere.

Håndgribelig velgørenhed

Den nye måde at “sælge varen” på fra organisationerne er typisk i form af ultra “håndgribelige” / lavpraktiske velgørenheds-koncepter som fx her, hvor UNICEF for 308 kr sælger “Blyanter til 2000 børn”. I modsætning til den uigennemsigtige raslebøsse, hvor det kan være svært at vurdere, hvor det donerede beløb ender – hvilket projekt går pengene konkret til osv. – så bliver den velgørende handling langt mere eksemplificeret.

Som forbruger har man formentlig en sund fornuft, der gør at man inderst inde stiller spørgsmålstegn ved, om der præcis bliver doneret blyanter til 2000 børn i Afrika. Men rent psykologisk har det den effekt, at man bliver mere afslappet og rolig, fordi der er kommet et simpelt merkat på.

Kan velgørenhed blive endnu mere transparent?

Spørgsmålet er så, om de nye online platforme, der forsøger at samle organisationerne og projekterne kan være endnu mere præcise i forhold til, hvor velgørenheds-kronerne reelt rammer? Kunne man forestille sig, at man helt ned til en femmer kunne tracke bidraget ned til det enkelte velgørenhedsprojekt. Teoretisk set “ja”. For når betalingen er online, organisationen er online og projektet er online – så har man langt bedre muligheder for at kontrollere og spore pengestrømmen.

Der vil altid være den menneskelige faktor – og den faktiske / praktiske eksekvering. Men fordelen ved en online raslebøsse er bl.a. også, at hammeren falder hårdere og hurtigere i form af gode og dårlige ratings, hvis organisationen – der modtager beløbet – ikke lever op til det, der blev lovet.